Over

In 2005 creëerde Jur de Vries Photonic Cello, een project waar het licht werd aangestuurd door zijn cello.
Sindsdien heeft hij voor Photonic Orchestra meerdere lichtinstrumenten gemaakt.

Show more
Close

Over

In 2005 creëerde Jur de Vries Photonic Cello, een project waar het licht werd aangestuurd door zijn cello.
Sindsdien heeft hij voor Photonic Orchestra meerdere lichtinstrumenten gemaakt.

Wat is Photonic Orchestra?

Photonic Orchestra is een initiatief van Jur de Vries. Hij begon in 2005 met Photonic Cello waar hij samen met kunstenares Alicia Ziff een voorstelling maakte waarin het licht aangestuurd werd door zijn cello.

In de jaren daarop heeft hij diverse andere projecten gedaan met Photonic Music, veelal in samenwerking met Hubert Jan Hubeek, met wie hij onder meer zeer succesvolle babyconcerten ontwikkelde. In deze voorstellingen had het licht ook een zeer prominente rol.

In 2011 werd de naam Photonic Orchestra voor het eerst gebruikt voor een samenwerking tussen Sonja van Hamel, Eddo Hartman, Jochem van der Spek en Jur de Vries. In het Amsterdamse W139 brachten zij tijdens de museumnacht een performance met verschillende technieken waarbij licht de boventoon voerde.

Vanaf 2018 bestaat Photonic Orchestra uit Jur de Vries, Hubert Jan Hubeek en Vera van der Bie. Zij doen gezamenlijk verder onderzoek doen naar de mogelijkheden van Photonic Music. Keez Duyves van PIPS:Lab en operaregisseur Sybrand van der Werf staan hen bij voor technisch en artistiek advies.


Technieken

Om voorstellingen te kunnen maken waarbij licht als zelfstandig instrument fungeert, heeft Jur de Vries een aantal technieken ontwikkeld die een organische aansturing mogelijk maken.

Allereerst is er de directe reactie van het licht op het geluid van een instrument door middel van volume of toonhoogte. Belangrijk hier is dat elk instrument afzonderlijk het licht aanstuurt en dat niet de eindmix gebruikt wordt. Deze manier van aansturen vereist oefening van de speler aangezien niet alleen het geproduceerde geluid belangrijk is, maar zeker ook het licht.

Ten tweede zijn er de game controllers zoals die van de Nintendo Wii. Deze controllers maken subtiele (en minder subtiele) reacties mogelijk. In de nieuwste voorstelling wordt gebruikt gemaakt van de HTC Vive (een virtual reality systeem) in combinatie met de locatie van de lampen. Zo worden complexe driedimensionale lichtstructuren een stuk eenvoudiger neergezet.

Sponsor

Pipslab logo

Website

Ontwerp: Sonja van Hamel
Fotografie: Arno Bosma, Aldine Reinink